Fysica

Vlakke spiegel


Een vlakke spiegel is een spiegel waarin het reflectieoppervlak volledig vlak is.

Vlakke spiegels hebben een breed scala aan toepassingen, van thuis tot spiegel als componenten van geavanceerde optische instrumenten.

Een vlakke spiegel wordt weergegeven door:

De belangrijkste eigenschappen van een vlakke spiegel zijn de symmetrie tussen het object en de beeldpunten en dat de meeste reflecties die plaatsvinden regelmatig zijn.

Voor meer informatie ...

Spiegels zijn meestal gemaakt van een goed gepolijst metalen oppervlak. Het is gebruikelijk om een ​​glasplaat te gebruiken, waarbij een dunne laag zilver of aluminium aan één kant wordt afgezet, waardoor de andere een spiegel wordt.

Constructie van afbeeldingen in een vlakke spiegel

Stel je voor het bepalen van het beeld in een vlakke spiegel voor dat de waarnemer een object ziet dat achter de spiegel lijkt te zijn. Dit komt omdat de extensie van de gereflecteerde straal door een virtueel beeldpunt (PIV) "achter" de spiegel gaat.

In vlakke spiegels hebben het object en zijn afbeelding altijd een tegenovergestelde aard, dat wil zeggen dat wanneer de ene echt is, de andere virtueel moet zijn. Om de afbeelding van een puntobject geometrisch te verkrijgen, is het daarom voldoende om er een rechte lijn doorheen te trekken en het afbeeldingspunt symmetrisch te markeren.

Vertaling van een vlakke spiegel

Gezien de figuur:

De bovenkant van de tekening toont een persoon op afstand vanuit de spiegel, dan verschijnt het beeld op een afstand ten opzichte van de spiegel.

Onder aan de foto wordt de spiegel verplaatst naar rechts, waardoor de kijker op afstand staat spiegelen, waardoor het beeld verschuift X naar rechts.

Uit de tekening kunnen we zien dat:

Dat kan worden herschreven als:

Maar aan de figuur kunnen we zien dat:

logo:

Aldus kan worden geconcludeerd dat telkens wanneer een spiegel evenwijdig aan zichzelf wordt vertaald, het beeld van een vast voorwerp in dezelfde richting vertaalt als de spiegel, maar met een lengte die gelijk is aan tweemaal de lengte van de spiegelvertaling.

Als we deze vergelijking gebruiken en de mate van verandering gedurende een bepaalde periode meten, kunnen we de snelheid van de spiegel- en beeldomzetting als volgt schrijven:

Dat wil zeggen, de reissnelheid van het beeld is twee keer de reissnelheid van de spiegel.

Wanneer de waarnemer ook beweegt, is de snelheid wanneer beschouwd de relatieve snelheid tussen de waarnemer en de spiegel, in plaats van de vertaalsnelheid van de spiegel, dat wil zeggen:Video: Fysica - Thema 3 Vlakke Spiegels - Beeldvorming (Mei 2021).