Chemie

Ziekten veroorzaakt door water (vervolg)


Gele koorts

de gele koorts is een besmettelijke ziekte veroorzaakt door een flavivirus (het virus van gele koorts), waarvoor een zeer effectief vaccin beschikbaar is.

De ziekte wordt overgedragen door muggen en komt uitsluitend voor in Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Afrika. In Brazilië is de gele koorts wordt meestal verkregen wanneer een niet-gevaccineerde persoon de transmissiegebieden betreedt wild (cerrado-regio's, bossen).

Een persoon zendt niet gele koorts rechtstreeks naar een ander. Om dit te laten gebeuren, moet de mug een besmette persoon bijten en, nadat het virus is vermenigvuldigd, een persoon bijten die de ziekte nog niet heeft gehad en nog niet is gevaccineerd. Het staat ook bekend als "zwart braken" omdat het braken van de geïnfecteerde persoon donker is als gevolg van interne bloedingen (bloedverlies).

De overdracht van gele koorts in wildernis gebied wordt gemaakt door muggen van het geslacht (voornamelijk) Haemagogus. De viruscyclus binnen wilde gebieden ze worden in stand gehouden door apeninfectie en transovariële overdracht (muggenpassages naar hun nakomelingen, kinderen) in de mug zelf.

Menselijke infectie treedt op wanneer een persoon unimmunized komt cerrado of beboste gebieden binnen. Eenmaal geïnfecteerd, kan de persoon bij terugkeer dienen als een bron van infectie voor de Aëdes aegypti, die vervolgens kan beginnen met uitzenden gele koorts in stedelijk gebied.

Een persoon kan een bron van muggeninfectie zijn van onmiddellijk voordat de symptomen verschijnen tot de vijfde dag van infectie. de Aëdes aegypti kan het virus van overbrengen gele koorts 9-12 dagen na het bijten van een besmette persoon. In Brazilië, de overdracht van gele koorts in stedelijke gebieden Het is niet meer gebeurd sinds 1942.

In grensgebieden van agrarische ontwikkeling kan de wilde zender worden aangepast aan de nieuwe leefgebied en de daaruit voortvloeiende mogelijkheid van verzending van de gele koorts in landelijke gebieden ("tussen-").


Video: Giardia bij Honden - Honden TV S01E08 (Mei 2021).