Fysica

Tijdlijn natuurkunde


De vroegste studies van natuurverschijnselen dateren honderden jaren vóór Christus.

Uit het oude Griekenland probeert de mens de werking van de natuur te begrijpen en zoekt in de wetenschap naar deze verklaringen. Momenteel is natuurkunde actief in verschillende takken van industrie, technologie, energieopwekking en andere.

Hieronder vindt u een geschiedenis van enkele van de belangrijkste onderwerpen in de fysica-evolutie van Leucipo tot quarks-detectie:

  • 5e eeuw v.Chr De Griekse filosoof Leucippus ontwikkelt de theorie dat de materie van alle lichamen bestaat uit oneindig kleine deeltjes die atomen worden genoemd.
  • 3e eeuw v.Chr Aristoteles bedacht een filosofisch systeem om de beweging van lichamen en de omringende fysieke wereld te verklaren. Voor Aristoteles bestond alle materie uit vier elementen: aarde, water, lucht en vuur, en deze elementen hadden duidelijke posities in het universum. De natuurlijke plaats van vuur en lucht was altijd boven de natuurlijke plaats van water en aarde. Op deze manier verklaarde het waarom een ​​steen en regen vallen: hun natuurlijke plaatsen waren aarde en water. Evenzo stijgen rook en stoom op zoek naar hun natuurlijke plaatsen boven de grond. Aristoteles ging ook in op verschillende andere theorieën over de natuurwetenschappen die tot de Renaissance werden aanvaard.
  • 3e eeuw v.Chr - De Griekse denker Archimedes heeft veel correcte beschrijvingen van hydrostatica afgeleid toen hij, zoals de geschiedenis vertelt, merkte dat zijn eigen lichaam een ​​hoeveelheid water verplaatste terwijl hij op een dag aan het douchen was.
  • 1025 - Arab Alhazen (965-1039) bestudeert optische fenomenen en stelt voor dat menselijke ogen functioneren als lenzen voor het verzamelen van licht. Daarin staat dat mensen alleen zien omdat ze licht kunnen detecteren dat wordt gereflecteerd door andere objecten. Hij heeft talloze opmerkelijke werken geschreven voor zijn stijl en voor zijn observaties over de fenomenen van lichtbreking, met bijzondere aandacht voor atmosferische refractie bij zonsopgang en zonsondergang.
  • 1269 - Pierre Pèlerin de Maricourt dateert van 8 augustus 1269 en schreef een artikel dat bekend staat als de Epistle of the Magneto, waarin wordt uitgelegd hoe de polen van een kompas kunnen worden geïdentificeerd. Het beschrijft ook de wetten van magnetische aantrekking en afstoting, evenals de beschrijving van kompassen, waarvan een je stappen naar steden en eilanden en overal ter wereld zou kunnen richten.
  • 1510 - Voor het eerst in het verslag wordt de Heliocentrische theorie van Nicholas Copernicus gepresenteerd in zijn werk Commentariolus.
  • 1543 - Nicholas Copernicus publiceert een werk over de revoluties van hemellichamen rond de zon.
  • 1589 - Galileo Galilei begint de studie van de beweging van de slinger en heeft vastgesteld dat de periode niet afhankelijk is van de massa, maar alleen van de lengte van de draad. Hij was de eerste die dacht dat dit fenomeen het mogelijk zou maken om veel nauwkeurigere klokken te maken, en aan het einde van zijn leven werkte hij aan het ontsnappingsmechanisme dat later zou leiden tot de staande klok. Ook in Pisa voerde hij zijn beroemde experimenten uit op vallende lichamen op hellende vlakken. Het laat zien dat de snelheid van vallen niet afhankelijk is van het gewicht.
  • 1647 - Blaise Pascal noemt de eerste werken op vacuüm en demonstreerde de variaties van atmosferische druk.


Video: voorbereiding CSE #1: Historisch overzicht en kenmerkende aspecten (Juni- 2021).