Chemie

Linus pauzeert


Linus Carl Pauling, geboren op 28 februari 1901 in Portland, Verenigde Staten, was een van de belangrijkste chemici en ontving twee Nobelprijzen.

Hij was de zoon van Hermann Heinrich Wilhelm Pauling, van Duitse afkomst, en van Lucy Isabelle Darling. Je vader was apotheker. Hij had twee zussen: Pauline en Frances Lucille. Vanwege moeilijkheden in het werk van zijn vader als kind op 5-jarige leeftijd verhuisde zijn gezin naar Condon, Oregon.

Zijn vader zag in dat Pauling vanaf jonge leeftijd heel intelligent was. Hij stierf toen Linus 9 jaar oud was. Al in mijn kindertijd was ik dol op lezen en experimenten uitvoeren in het laboratorium van een vriend.

Hij behaalde niet vroeg een middelbare schooldiploma omdat hij niet goed scoorde in de Amerikaanse geschiedenis. Later, 45 jaar later gaf de school Pauling dit diploma na het ontvangen van twee Nobelprijzen. Heeft gestudeerd in Washington en is afgestudeerd in scheikunde aan de Oregon State University.

Hij werkte als zuivelman, filmprojectionist en werkte op een scheepswerf. Het grootste deel van zijn academische leven bracht hij door aan het California Institute of Technology, Cal Tech. Hij promoveerde aan deze instelling en ging later een jaar naar Europa om kwantummechanica te studeren bij Niels Bohr, Sommerfeld en Shorodinger. Hij studeerde kwantumchemie en waterstofatoommoleculen.

In 1923 trouwde hij met Ava Helen Miller. Hij was Ava's leraar, ze hadden drie zonen en een dochter. Hij keerde terug naar de Verenigde Staten in 1927 waar hij werkte als universitair docent theoretische chemie aan Cal Tech.

In Californië heeft hij de kwantumchemie en kristallen grondiger bestudeerd. Gepubliceerd ongeveer 50 artikelen. Gemaakt om vijf uur Pauling-regels. In 1929 werd hij benoemd tot universitair hoofddocent en een jaar later tot professor.

In 1930 keert hij terug naar Europa, bestudeert de elektronen en bouwt samen met een student een elektronendiffractie-apparaat om de structuur van moleculen te bestuderen. Hij ontving de Langmuir-prijs in 1931 voor het belangrijkste wetenschappelijke werk van een wetenschapper jonger dan 30 jaar.

In 1932 toonde hij het idee van elektronegativiteit en de Pauling Range. Een van zijn belangrijkste werken gaat over hybridisatie en tetravalentie van koolstof. In de jaren vijftig begon hij een nieuw model voor de atoomkern te bestuderen. Hij begon ook biologische moleculen te onderzoeken.

Hij bestudeerde vitamine C en de rol ervan bij het genezen van kanker, een ziekte die hij had. Er was veel controverse. De behandeling was gebaseerd op de inname van hoge doses vitaminen en mineralen. Vervolgens verhoogde u uw inname van vitamine C.

In 1973 richtte hij het Institute of Orthomolecular Medicine op in Menlo Park. Toen werd zijn naam het Linus Pauling Institute of Science and Medicine. Hij ontving de Nobelprijs voor de scheikunde in 1954 en de Nobelprijs voor de vrede in 1962.

Hij stierf in Big Sur op 19 augustus 1994.


Video: Is LG Ditching OLED?? (Mei 2021).