Chemie

Dobereiner


Johann Wolfgang Dobereiner was een chemicus geboren op 13 december 1780 in Duitsland. Hij was de auteur van de triade-wetten van het Periodiek Systeem.

Hij was de zoon van een koetsier en kreeg minder formele opleiding. Ze was autodidact, en vroeg op 14 ging ze werken als assistent in een apotheek. Zijn vroege chemische kennis trok de aandacht van Karl August, die hem een ​​nominatie voor de Universiteit van Yena bezorgde. Zijn lessen werden vaak bijgewoond door Goethe, die grote belangstelling voor de wetenschappen toonde. Vele malen meer dan je geschriften.

Hij werkte als hoogleraar scheikunde aan de Universiteit van Yena. In 1829 besefte Dobereiner dat het recent ontdekte broomelement eigenschappen had die halverwege tussen chloor en jodium leken te liggen. Ook dat hun atoomgewicht precies in het midden van deze twee elementen stond.

Hij begon de lijst met bekende elementen te bestuderen en noteerde hun eigenschappen en atoomgewichten. Nog twee groepen gevonden met hetzelfde patroon. Hij noemde deze groepen Triade.

Hij begon uitgebreid onderzoek om meer elementen en groepen te identificeren, maar slaagde er alleen in om 9 van de 54 bekende elementen te groeperen. De Dobereiner-triaden werden door wetenschappers uit die tijd als toeval beschouwd.

Deze ontdekking was belangrijk voor de ontwikkeling van optische glastechnologie. Dobereiner stierf op 24 maart 1849.


Video: Dobereiners Triads and Newlands Octaves - CBSE 10 (Mei 2021).