Fysica

Bulb thermometer


Het apparaat dat op deze link op video wordt weergegeven, werkt ondanks het onconventionele formaat als een thermometer.

Laten we eerst het object interpreteren als een fysiek apparaat: de onderste bol fungeert als een reservoir met vloeistof, terwijl de verbinding tussen de twee bollen via een spiraalvormige capillaire buis verloopt.

Deze "thermometer" kan het verschil meten tussen de temperaturen van elke lamp en de werking ervan wordt eenvoudig verklaard op basis van de isometrische transformatie van de lucht in elk reservoir:
Gezien het feit dat beide bollen aanvankelijk aan dezelfde temperatuur worden onderworpen, moet de druk gelijk worden gehouden en wordt geen beweging van de vloeistof waargenomen.

In een tweede stap wordt de onderste lamp verwarmd met behulp van de warmte van de hand, zoals weergegeven in de video. In dit geval wordt de temperatuur van de onderste lamp hoger dan die van de bovenste lamp, net als de druk in elk van de twee.

Het apparaat heeft de neiging om de druk in beide bollen gelijk te maken door vloeistof in de bovenste bol te "duwen". Vloeistofbeweging wordt nog steeds vergemakkelijkt vanwege het capillair van de spiraalbuis. Dit heeft het effect dat in de video wordt getoond.

Het borrelen van de vloeistof in het bovenste gedeelte vindt plaats wanneer, naast de vloeistof, de lucht in het onderste reservoir uit het bovenste gedeelte van de inrichting wordt gezogen.
Bekijk de experimentvideo:
// /


Video: Dry And Wet Bulb Temperature हनद (Mei 2021).