Chemie

Organische chemie


Tot de vroege decennia van de negentiende eeuw geloofden veel wetenschappers dat organische verbindingen werden verkregen uit organismen zoals planten en dieren.

Ze geloofden dit omdat, sinds de oudheid, beschavingen kleurstoffen van planten hebben gebruikt om kleding te verven of om dranken te bereiden van de gisting van druiven.

In de achttiende eeuw Carl Wihelm Sheel kon het wijnsteenzuur uit de druif, het citroenzuur uit de citroen, het melkzuur uit de melk, de glycerine uit het vet en het ureum uit de urine isoleren.

Om deze reden, in 1777, Torbern Olof Bergam gedefinieerd dat organische chemie de chemie van verbindingen in levende organismen was en dat anorganische chemie de chemie van mineralen was.

In dezelfde periode Antoine Laurent de Lavoisier analyseerde vele organische verbindingen en verifieerde het koolstofelement in al deze.

In 1807, de Zweedse chemicus Jöns Jakob Berzeluis verdedigde de theorie van Vitale krachtwaar alleen levende wezens organische verbindingen kunnen produceren. Dit betekende dat het onmogelijk was om een ​​organische stof te verkrijgen zonder een levend wezen. Ze konden niet worden gesynthetiseerd (kunstmatig bereid).

Deze Life Force-theorie werd echter vernietigd door de Duitse scheikundige. Friedrich Wöhler. In 1828 synthetiseerde Wöhler ureum uit een minerale verbinding volgens de volgende reactie:

Uit ammoniumcyanaat was het mogelijk ureum te synthetiseren, dat voorheen alleen via dierlijke urine kon worden verkregen.

Andere syntheses werden ook gemaakt, zoals methanol en acetyleen, ook door Wöhler.

In 1845 Adolphe Wilhelm Hermann Kolbe eerst een organische verbinding gesynthetiseerd uit zijn chemische elementen. Hij synthetiseerde vervolgens azijnzuur (azijn).

Vanaf dit moment geloofden chemici dat elke andere organische verbinding kon worden gesynthetiseerd. Het idee dat elke organische verbinding uit levende dingen kwam, is verlaten.

Friedrich August Kekulé, in 1858, stelde een nieuw concept voor organische chemie voor, dat tot op heden wordt gebruikt.

Organische chemie het is het deel van de chemie dat koolstofhoudende verbindingen bestudeert. "

Als organische chemie verbindingen met koolstof bestudeert, bestudeert anorganische chemie andere verbindingen, in het algemeen ertsen.

Niet elke koolstofhoudende stof maakt deel uit van de organische chemie. Er zijn enkele uitzonderingen, want hoewel het koolstof bevat, heeft het het gedrag van een anorganische stof. Ze zijn: C (grafiet), C (diamant), CO, CO2HCN, H2CO3, In2CO3.

De meeste organische verbindingen worden gevormd door C, H, O en N. Deze atomen worden elementen genoemd. organógenos. Andere atomen dan koolstof in een organische stof worden genoemd hetero.


Video: 67 Samenvatting koolstofchemie - HAVO - scheikunde - (Mei 2021).